Диабетът е коварно заболяване, при което ограничаването на захарите и въглехидратите в храненето е от ключово значение за качественото управление на кръвната захар и инсулина. Плодовете са един от естествените източници на захари и въглехидрати, които въпреки полезните си свойства в голяма степен са забранени при диабет.
Сред плодовете обаче има и такива, които не повишават рязко кръвната захар и се считат за допустими за консумация при диабет, предимно в умерени количества.
Кои са плодовете, които можете да ядете, ако имате диабет?
Преди всичко е важно да се отбележи, че плодовете съдържат и други ценни вещества, заради които не трябва да се отказвате напълно от тях. Те са богат източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти.
Някои плодове са много по-богати на естествени захари от други, заради което са забранени за диабетици.
Един от факторите, който има значение тук, разбира се, е количеството консумирани плодове на порция и за деня. Колкото повече плодове ядете, особено наведнъж, толкова повече и по-рязко се повишава кръвната захар. Ето защо с количеството винаги трябва да се внимава.
Ако не прекалявате с количеството плодове на порция и на ден, можете да си позволявате средно около една малка ябълка, половин банан, половин чаша горски плодове, един средно голям портокал например.
Внимавайте със сушените плодове, защото те съдържат няколко пъти повече концентрирани плодови захари от пресните. Те трябва да се консумират в много малки количества и в компанията на протеини и мазнини, които да забавят покачването на кръвната захар.
Горските плодове са сред най-бедните на захари плодове, което ги прави много подходящи за диабетици. Те са богат източник на фибри, антиоксиданти, витамин С.
Едни от най-бедните на захари плодове са ягодите, грейпфрутът, лимоните, портокалите, боровинките. Те са с високо съдържание на фибри, които забавят покачването на кръвната захар. Прекрасен източник са и на антиоксиданти, витамини, минерали.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay