Патладжанът е популярен у нас и като "син домат", и е сходен на домата поради факта, че ботанически се определя като плод, а не като зеленчук, както е общоприето. Въпреки названието "син домат", патладжанът има много сходности и с картофите и тиквичките.
Патладжанът се отличава с лилавия си цвят и продълговатата си форма, а приготвен в ястия има мек, почти сладък вкус. Растението може да се консумира по всякакъв начин – пържено, печено, сотирано, на грил.
Представяме ви няколко начина, по които патладжанът помага на организма:
1. Растението е богато на хранителни вещества, които дават енергия и укрепват организма. То съдържа фибри, както и витамини и минерали като манган, калий и витамин К и витамин С. Патладжанът също няма висока калорийна стойност, което го прави идеален за сваляне на излишните килограми.
2. Освен витамини и минерали, в патладжана има много растителни вещества, които действат като антиоксиданти. Те предпазват от оксидативен стрес и защитават организма от хронични заболявания като диабет или сърдечносъдови заболявания. Един такъв антиоксидант е пигментът, който придава на патладжана характерния му лилав цвят. Той е особено силен в борбата против свободните радикали.
3. Поради съдържанието на фибри в патладжана, той може да забави храносмилането в организма и по този начин да забави усвояването на захари. Забавеният процес на усвояване поддържа нивата на кръвна захар стабилни и предотвратява резки скокове в нивата на кръвната глюкоза. В патладжана има и растителни вещества, които намаляват усвояването на захари цялостно и повишават отделянето на инсулин.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay