Установено е, че недостигът на сън води до нарушения и промени в начина на хранене, метаболизма и нивата на множество хормони. Влошеното качество на съня води до повишен прием на калории, тъй като се увеличава глада и това ни подтиква към консумация на повече снаксове и храни, богати на мазнини и въглехидрати.
Достатъчният сън е ключов елемент за поддържане както на физическия и умствения капацитет, така и на емоционалния баланс.
Продължителността на съня, която осигурява най-много ползи за здравето на възраст между 18 и 60 години е между 7 и 9 часа. Повишената професионална ангажираност и излагане на изкуствена светлина от електронните устройства е довело до намаляване на продължителността на съня до под 7 часа на нощ. Недоспиването може да се дължи на различни причини.
Проучванията са показали, че затлъстяването е по-разпространено сред хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ. Наблюдават се нарушения в липидния профил, повишен риск от диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови заболявания. Хроничното недоспиване, при което продължителността на съня е по-малка или равна на 6 часа на нощ, е свързано с повишен индекс на телесна маса.
Четете повече по темата в Puls.bg.
Снимка: pixabay
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в
Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook
ТУК