Постна питка е първото нещо, за което трябва да помислите за празничната трапеза на Бъдни вечер.
Обикновено постната питка става твърда като камък и не може да бухне достатъчно. Вкусът пък е друг проблем, защото твърде многото сода променя цвета и придава горчивина.
Ето и какви продукти са ви необходими:
3 с. л. олио;
400 мл хладка вода;
700 г брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1 ч. л. сода бикарбонат;
1 ч. л. сол;
2 с. л. оцет.
Вземете подходящ съд и с помощта на сито пресейте брашното. По този начин ще имате по-пухкава питка накрая.
В малка чашка смесете содата бикарбонат и оцета. Това е един от ключовете към изпичането на чудесна содена питка. След това изсипете шупналата смес към брашното, като добавите хладката вода и олиото. За предпочитане е да направите кладенче в средата, така ще ви е по-лесно.
Започнете да месите тестото с ръце, докато получи балончета. Оформете на топка, намажете го с малко олио и оставете настрани. Може да го покриете с кърпа и да изчакате около 15 минути, за да се вдигне леко.
Четете повече в tialoto.bg