Колкото по-разнообразен е изборът ви на ядки, толкова повече ползи ще извлече организмът ви от техните качества, но има някои ядки с потенциално негативен ефект върху здравето. Не е задължително да ги избягвате напълно, защото наред с отрицателните си ефекти те притежават полезни вещества и имат висококачествена хранителна стойност.
Кашу
Кашуто е ядка с чудесни качества. То съдържа полезни мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри. Проблемът с кашуто идва оттам, че неговата обвивка всъщност е отровна. Това е и причината сурово кашу да не се консумира. Важно е да претърпи предварителна обработка, за да е безопасно за здравето. Дори когато на етикета пише, че е сурово, то винаги е преминало процес на бланширане. Препоръчително е да се внимава с количеството кашу, защото колкото повече изядете от тази ядка, толкова повече токсични вещества могат да се натрупат в тялото ви.
Макадамия
Макадамията е полезна и същевременно потенциално опасна, защото съдържа прекалено много калории. Ако обичате да си похапвате от тези ядки, трябва да знаете, че само в една малка чаша макадамия се съдържат 1000 калории. Това е най-калоричната ядка в света и ако искате да спазвате здравословен и балансиран откъм мазнини хранителен режим имайте предвид, че от макадамията трябва да се похапва много малко и не всеки ден.
Конски кестен
Кестените са прекрасна полезна ядка, която съдържа множество фибри и минерали. Полезни са и заслужават място в менюто ви. Но кестените са много калорични, затова и с тях не е добре да се прекалява. Конските кестени, от друга страна, не са ядливи. Приличат си с ядливите, затова и могат лесно да се объркат. Конските кестени са токсични за хората и не трябва да се бъркат с ядливия вариант на тази иначе прекрасна ядка.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay