Лещата съдържа антиоксиданти, наречени антоцианини, които намаляват растежа на раковите клетки.
Високо съдържание на фибри
Лещата е ценен източник на фибри, които стимулират храносмилането, намаляват риска от рак на дебелото черво и подобряват ситостта и контрола на апетита. Наличието на разтворими фибри също допринася за превенцията на сърдечносъдови заболявания, значително намалява абсорбцията на жлъчни киселини, което спомага за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта. Фибрите също помагат за контрола на кръвната захар при диабет тип 2 поради забавяне на храносмилането при прием на глюкоза с храната.
Източник на фосфор, магнезий и калий
Лещата е богат източник фосфор, който има важна роля за формирането и поддържането на здрави кости и зъби. Освен това, тя е добър източник на магнезий, който участва в развитието на костите, изграждането на протеините, ензимното действие, мускулната контракция, здравето на зъбите и функционирането на имунната система. Лещата е богата на калий, който служи за балансиране на pH на кръвта и за стимулиране на производството на солна киселина от стомаха, като по този начин подпомага храносмилането.
Източник на желязо и селен
Всяка клетка в организма съдържа желязо, което е важно за преноса на кислород в тъканите и образуването на червени кръвни клетки - еритроцити в кръвта. Селенът функционира с един от основните антиоксидантни ензими и по този начин предотвратява образуването на свободни радикали в тялото. Той също така помага за превръщането на хормоните на щитовидната жлеза в тяхната активна форма.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay