Някои храни са по-трудно смилаеми от други. Съставът на различните храни ги прави различно усвояеми от тялото. Всяка храна съдържа макроелементи – протеини, мазнини, въглехидрати и фибри в различни количества. Един от тези макроелементи има най-голямо влияние върху степента на трудност на храносмилането и това са фибрите.
Кои са най-лесните за храносмилане храни?
Бял ориз
Белият ориз е рафиниран и пречистен от по-голямата част от фибрите в състава му. Това го прави значително по-лесен за обработка и усвояване от всички останали видове пълнозърнест ориз. Тъй като фибрите са трудни за храносмилане, ако имате някакви стомашно-чревни проблеми, белият ориз може да ви помогне.
Варени зеленчуци
Пресните зеленчуци са значително по-трудни за усвояване от варените. Това е така, защото при варене част о фибрите се омекотяват, обвивките им се разграждат, а това ги прави по-лесни за приемане от организма. Варенето и печенето помага за разграждането на фибрите в червата и ги прави по-достъпни за храносмилане.
Ферментирали храни
Ферментиралите храни са препълнени с пробиотични бактерии, подхранващи микробиома в червата. Колкото повече ферментирали храни ядете, толкова по-голямо разнообразие ще имат бактериите в червата ви. Проучване от 2018 година, цитирано от mindbodygreen.com съобщава, че ферментиралите храни, като кисело мляко, ферментирали зеленчуци и плодове, кисело зеле, оказват значително положително влияние върху чревния микробиом.
Четете повече по темата в az-jenata.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК