Яйцата са една от най-полезните храни за нашето здраве. Те ни осигуряват витамини Е, А, D, каротиноиди, холин, калий, селен и други хранителни елементи. Консумацията им се свърза с укрепване на костите, подобряване на концентрацията, укрепване на имунитета, мозъчната функция, подпомагане на отслабването, изграждане на мускулна маса и други.
Нови изследвания обаче показват, че може да е по-добре да заменим яйцата с други храни, които включват същите видове хранителни вещества, необходими за нашето тяло.
1. Яйцата сами по себе си могат да причинят запек
Ако напоследък страдате от запек, замислете се колко често и като количество колко яйца консумирате. Яйцата са много богати на протеини, но не съдържат никакви фибри, които подпомагат храносмилането. Липсата на фибри води до появата на запек. Хубаво е яйцата да се комбинират с други храни, които ни осигуряват така важните фибри, като домати, спанак, краставици.
2. Баланс на холестерола
Яйцата са една от храните, с които ако не внимаваме, увеличаваме риска от покачване нивата на лошия холестерол, който води след себе си редица здравословни проблеми. Според западно проучване, изключването на яйцата от менюто, може да допринесе за по-дълъг живот, тъй като яйчният жълтък има високи нива на холестерол.
3. Яйцата могат да доведат до подуване
Яйцата са една от най-добрите храни за закуска, но не и за хората, които са чувствителни към определени храни или имате непоносимост. Ако след консумацията им се усещате подути, страдате от газове в корема, може да опитате да разредите консумацията на яйца и да попитате вашия лекар дали не е добре да си направите тест за хранителна алергия към яйца.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК