Всички знаем за безкрайните ползи от консумирането на повече протеини – поддържане и изграждане на мускулна маса, възстановяване и общо здраве. Набавянето им обаче става по-трудно, особено ако сме любители на диета без животински храни.
Следващият път, когато посещавате любимия си магазин за здравословно хранене, попитайте за тази тъмна разновидност на бобовите култури, широко използвана в индийската кухня. Черната леща може да се окаже евтин начин да заредите тялото си с жизненоважни елементи – витамин В, магнезий, фибри. 100 грама от нея съдържат 343 калории, никакви мазнини, 60 грама въглехидрати, както и невероятните 25 грама протеини.
Експерти съветват, за най-оптимално действие, белтъците в нашата диета да идват както от животински, така и от растителни източници. Това прави черната леща идеален заместител на месото. По вкусови качества тя се доближава до черния боб, като те са с почти еднакъв хранителен състав. Вкусът ѝ обаче е по-землист, което я прави идеално допълнение както към месо, така и към зеленчуци.
Ако искате да добавите повече протеини в менюто си, ето и една идея как да си направите вкусна задушена черна леща:
Необходими са ви:
1 ч. ч. черна леща;
1 с. л. зехтин;
1 с. л. масло;
½ ч. ч. ситно нарязан лук;
1 скилидка чесън;
½ ч. ч. ситно нарязан морков;
кубче зеленчуков бульон;
500 мл вода;
сол на вкус;
черен пипер на вкус.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК