Анорексия нервоза, булимията и синдромът на неконтролираното преяждане са хранителни разстройства с многофакторни причини: психологически, семейни, социални и биологични.
Лечението често е насочено към факторите с голямо влияние върху психологическата интернализация на обсесивната неудовлетвореност от тялото. Често фокусът е върху тристранния модел на влияние върху образа на тялото: родители, връстници и медии. Проучването пояснява, че хранителното поведение на хората с хранителни разстройства причинява нарушаване или дисбиоза на чревния микробиом.
Микробиомът е в постоянна двупосочна комуникация с мозъчните функции чрез имунологични, невронни и ендокринни механизми. Хранителните разстройства са свързани с нарушен баланс на микроорганизмите, живеещи в червата ни. Това засяга оста мозък-черва, причинявайки психологически стрес.Този стрес от своя страна може да промени или да влоши промените в настроението и поведението на човек. Възпалението и чревната дисбиоза в стресови ситуации е показано в изследване, публикувано в Neuroscience.
Учените са забелязали, че човешкия микробиом претърпява трансформация в резултат на редуващи се периоди на гладуване и повторно поглъщане на храна при хора с хранителни разстройства. Въпреки възстановяването на теглото при хора с анорексия и последващото възстановяване на здравето, проучванията показват, че микробиомът остава различен от този на здрави хора. Според хипотеза и проучване, публикуване в Nature Review Neuroscience, става въпрос за дисбаланс в метаболизма на серотонин и допамин.
Хората с анорексия се въздържат от хранене, за да намалят тревожността, тъй като по време на хранене изпитват силен емоционален и психически дискомфорт.
Следователно, хората с хранителни разстройства биха достигнали излишък от серотонин, тъй като афективните и когнитивните реакции на невронните вериги биха били свръхстимулирани.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в
Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook
ТУК