Чиата е семе, което става все по-популярно. Тя е едно прекрасно средство да добавите свежест към ястията си, да ги желирате, без да добавяте желатин, да си набавите повече здравословни мазнини, фибри, протеини и антиоксиданти. Редовната консумация на чиа, според healthline.com, може да намали риска от някои опасни заболявания, като рак, сърдечносъдови проблеми, висок холестерол и други.
Какво ще се случи с тялото ви, ако добавяте чиа всеки ден към менюто си?
Сърдечносъдовото ви здраве може да се подобри
Според Американската сърдечна асоциация, ежедневната консумация на малки количества чиа намалява апетита. Протеините, мазнините и минералите в тези семена са изключително полезни за сърцето. Чиата е източник на алфа-линоленова киселина, вид омега-3 мастна киселина, която се среща в рибата и която има благотворни ефекти върху сърдечносъдовата система.
За по-здрави костиСпоред summithealth.com, костната плътност е важна мярка за състоянието и здравината на костното вещество. Редовната консумация на чиа може да подпомогне образуването на костно вещество и да подобри плътността на костите, намалявайки риска от остеопороза, според изследване от 2018 година, публикувано в списание Nutrients.
Може да допринесе в отслабванетоЧиата може да е вашият нов приятел в контрола на теглото. Според проучване от 2016 година, публикувано в списание Nutrition, цитирано от healthdigest.com, съществува връзка между чиата и контрола на теглото, особено при страдащи от диабет тип 2, затлъстяване, метаболитен синдром. Това е така, защото чиата е с нисък гликемичен индекс, а полезните мазнини и протеини в нея помагат за поддържането на оптимални нива на кръвна захар. Като полезен ефект от това е намаляването на обиколката на талията.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК