Българската баница сред най-вкусните специалитети в света. Според класацията на световния кулинарен атлас тя е най-доброто тестено изделия, побеждавайки турската баклава и гръцката бугаца. Каква е тайната съставка на автентичната баница?
"Много народи не са яли баница. И като си хапнат нашата баница, казват, това е еликсир. Много им харесва", сподели баба Лина.
Баницата ѝ вече над 60 години е в сърцето на семейната трапеза. Споделя, че в нейното семейство уменията за приготвянето ѝ се предават от поколение на поколение.
"Майка ми, каквото тя ни е научила да си го месим, малко да застане, след това да си направиш добре топчетата и зависи и от брашното. Ако е хубаво брашното, става. Да се точи, а не да ти се слепи, да се къса", допълни тя.
Десетилетия по-късно така както майката на баба Лина ѝ е показала тънкостите в месенето на истинската българска баница, така и днес тя предава уменията на внучката си Никол.
"Да направиш от всички страни да стане топче и после да го размесиш. После го оставяш да втаса, оправяш го и го слагаш в печката, и е готово", коментира Никол.
Според баба Лина тайната на вкусната баница обаче се крие не просто в изпробваната рецепта.
Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК