За да притъпите желанието за сладкиши и захар, хапнете от тези храни.
Канела
Канелата е леко пикантна подправка с тънък и деликатен сладък послевкус. Богата е на антиоксиданти и има свойството да понижава кръвната захар. Неслучайно е и част от редица хранителни добавки за диабетици, подпомагащи лечението и балансиращи нивата на глюкозата в кръвта. Ако я добавяте по-често към храни и напитки, желанието ви за сладко може да намалее значително.
Плодове
Плодовете са естествен десерт от природата. Те са сладки, сочни и вкусни. Освен това са чудесен източник на фибри, витамини, минерали, полезни въглехидрати, антиоксиданти. Редовната умерена консумация на плодове може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, защото са бедни на калории. Плодовете намаляват риска от диабет тип 2, тъй като съдържат фибри, които забавят повишаването и усвояването на кръвната захар.
Протеини
Препоръчително е плодовете да не се консумират самостоятелно, защото все пак съдържат плодови захари, които могат да повишат кръвната захар. Най-добрата комбинация включва протеини. Протеините помагат за забавянето на усвояването на захарите. Дават и дълготрайна ситост, енергия, важни са за деленето на всяка клетка в организма.
Вода
Пийте повече вода, когато ви се дояде нещо сладко. Много често бъркаме жаждата с глад. Преди да побързате да посегнете към някаква храна или към нещо сладко, изпийте чаша вода. Според livestrong.com, дехидратацията на организма изпраща лъжливи сигнали към мозъка, че сме гладни без това реално да е така.
Дъвка
Дъвката не е храна, но въпреки това тя може да притъпи желанието за сладко. За целта е важно да изберете дъвка без добавена захар. Проучване от 2007 година, публикувано в списание Appetite и цитирано от livestrong.com показва, че хората, които дъвчат дъвка, когато им се дояде нещо сладко, похапват много по-малко и по-рядко захари и въглехидрати.
Зеленчуци
Трудно е зеленчуците да заместят изцяло сладкото, но все пак могат да помогнат в борбата с глада за захари и въглехидрати. Можете да ядете повече зеленчуци без вина, тъй като голяма част от тях са с ниско съдържание на калории и въглехидрати с малки изключения, сред които картофи, сладки картофи, червено цвекло, които са високовъглехидратни, информира az-jenata.bg.
Семена
Семената имат висока хранителна стойност. Те засищат не само глада за сладко, а глада като цяло. Оставят усещане за дълготрайна ситост и са прекрасен начин да се предпазите от емоционално или неконтролирано хранене, преяждане. В тях се съдържат големи количества фибри, омега-3 мастни киселини, протеини. Трябва да се има предвид, че въпреки здравословния характер на мазнините в семената, те все пак са мазнини, което означава, че имат висока калорийна стойност. Не преяждайте с ядки и семена, а консумирайте умерени количества.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК