fallback

Положителни и отрицателни последици за тялото ни от бягането

По време на тичане се освобождават ендорфини, които се борят със стреса

05.01.2022 | 14:54 Автор: Жаклина Иванова

Според WebMD, бягането може да намали риска от смърт, причинена преждевременно от сърдечносъдови заболявания. Достатъчни са едва 10 минути тичане на ден, за да намалите пулса си в спокойно състояние, което е от голямо значение за намаляване на цялостния сърдечносъдов риск.

Освен че намалява сърдечната честота в покой, тичането има редица благотворни влияния върху целия организъм. То ускорява метаболизма, спомага за изгарянето на повече калории, подобрява качеството на съня, прави човек по-бдителен и с по-услужлива памет, добра концентрация и продуктивност, пише healthdigest.com.

По време на тичане се освобождават ендорфини, които се борят със стреса, намаляват тревожността, подобряват краткосрочната и дългосрочната памет, подсилват имунитета.

Тичането е една от най-ефективните кардио тренировки, защото оказва влияние върху цялото тяло без изключение. При бягане се активира абсолютно цялата скелетно-мускулна структура на тялото, според self.com. При редовно бягане мускулите, връзките, сухожилията и ставите се адаптират към натоварването и стават по-силни.

Това са положителните ефекти от тичането. Но може ли да има отрицателни? За съжаление отговорът е да.

Износването на сухожилията, хрущялите и ставите е един от най-негативните ефекти от редовното тичане. Според healthline.com, бягането оказва най-силен и натоварващ натиск върху краката, което има потенциално вреден ефект за всяка съставна част от долния крайник – от тазобедрената става през коляното до ходилото и малките кости на пръстите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback