Морковите са много полезен кореноплоден зеленчук. Те са невероятен източник на бета-каротин – антиоксидант с голямо значение за здравето на очите, кожата, косата, кръвоносните съдове, нервната система.
Свикнали сме да смятаме, че пресните зеленчуци и плодове са винаги по-здравословен избор от сготвения им вариант. Наистина ли е вярно това твърдение? Можем ли да сравним ползите за здравето от пресните моркови и сготвения им вариант?
Морковите са чудесен пример за това как един и същи продукти може да има различни ползи за здравето, когато е поднесен по различни начини.
Пресните моркови са много богати на витамините А, С, К, минералите калций, желязо, както и множество фибри. Според клиника Кливланд, антиоксидантите в морковите помагат не само за зрението, но и в борбата с образуването на ракови клетки. Те са много важни и за сърдечносъдовата система, намалявайки риска от редица сърдечносъдови заболявания.
Наличието на витамини, минерали и антиоксиданти, както и въздействието им върху организма, зависят от това как се консумират продуктите и как са приготвени. Готвенето има най-голямо влияние върху бета-каротина и витамин С.
Как готвенето влияе на хранителните вещества в морковите?
Процесът на готвене може да повлияе върху качествата на хранителните вещества в морковите, според Scientific American, цитиран от healthdigest.com. При готвене, клетъчните стени на съединенията в морковите се разрушават. Това позволява на тялото ни да абсорбира веществата в тях по-лесно, отколкото ако бъдат консумирани сурови. Ако морковите се варят или готвят на пара, техните нива на антиоксиданти се повишават многократно, особено на каротеноидите.
В изследване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry се казва, че варените моркови имат много по-високи нива на каротеноиди, които играят съществена роля за имунната система в сравнение с пресните моркови.
Друго проучване от 2003 година, публикувано в European Journal of Nutrition, отново цитирано от healthdigest.com, се казва, че бета-каротинът се абсорбира много по-добре след термична обработка. Това важи и за много други зеленчуци освен морковите, при които след варене и готвене на пара се усилват влиянията на хранителните вещества в тях.
Негативни ефекти от процеса на готвене
Докато готвенето подсилва качествата и влиянието на каротеноидите в морковите, то може да повлияе негативно върху витамините в тях. Морковите са богати на витамин С, А и К, които след термична обработка губят част от влиянието си заради нагряването. Затова е добре да редувате консумация на пресни с готвени моркови. Това ще позволи на организма ви да се сдобие с всички необходими хранителни вещества.
Ако мислите, че с готвенето на зеленчуците няма да си набавите нужните количества витамин С – не се притеснявайте. Специално този витамин се среща в много голям брой плодове и зеленчуци. Ако се храните разнообразно всеки ден, наблягайки на пресните плодове и зеленчуци, няма да се лишите от нужните количества витамин С.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК