Обичате ли овесени ядки? Може би са една от любимите ви закуски. Те са чудесно допълнение към палачинки, десерти, домашен хляб. Възможно е обаче вкусът им изобщо да не ви допада или да имате непоносимост към тях.
Ето някои здравословни алтернативи на овесените ядки, с които може да ги замените, ако ви се хапва нещо вкусно или искате малко разнообразие в менюто си.
Кафяв ориз
Кафявият ориз е отличен заместител на овесените ядки. Всъщност той е много сходен с тях, защото също е пълнозърнеста храна. Богат е на фибри, магнезий, желязо, витамини от групата В, но не дразни така стомаха, както овесът. Кафявият ориз е подходящ за сутрешна закуска дори под формата на каша.
Ако към овесената каша сте добавяли ядки, плодове, кисело мляко, мед, същото може да направите, само че с кафяв сварен ориз. Този вид ориз е подходящ и за диета. В допълнение, може да намерите в магазините брашно от кафяв ориз, което е подходящо за различни видове печива.
Теф
Това е етиопска зърнена култура без глутен. Богата е на магнезий, цинк, калий, фибри, протеини, калций, аминокиселини, витамин С. Има малко мазнини. Тефът спомага за контрола на кръвната захар, полезен е за здравето на костите.
Може да го намерите и под формата на брашно, с което може да приготвяте различни печива. Със сварен теф може да си приготвите вкусна купичка каша. Остава само да добавите любимите си съставки.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК