Плодовете са хранителни и полезни за здравето, но някои видове, особено сушените и консервираните, могат да бъдат с твърде високо съдържание на захар и калории.
Определени плодове могат да повишат нивата на кръвната захар при хора с диабет или да предизвикат неразположение при киселинен рефлукс. Ето някои от плодовете с най-високо съдържание на захар, които е добре да ограничим, когато имаме за цел да намалим приема на въглехидрати или захар.
Фурми
Фурмите са известни със сладкия си вкус. Сушените фурми често се ползват като подсладител в рецептите или като подкрепяща закуска. Въпреки че са богати на антиоксиданти и микроелементи като калий, мед и магнезий, те са с високо съдържание на захар и въглехидрати.
Сушени плодове
Ябълките, стафидите, кайсиите, смокините, мангото, ананасът, боровинките са сред често срещаните сушени плодове. В сравнение с пресния си еквивалент, те обикновено съдържат повече калории, въглехидрати и захар. Повечето сушени плодове са богати на фибри, калий и витамин С, но поради високото съдържание на захар е добре да ги ограничим.
Личи
Тропическият плод личи е известен със своя уникален вкус и външен вид. Съдържа ключови микроелементи, включително витамин С, мед и калий, но освен това е и с относително високо съдържание на захар.
Четете повече по темата в puls.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК