Цинкът е един от най-важните минерали за тялото. Той се набавя чрез храната. Ето защо е от изключително голямо значение да се храним разнообразно, за да си осигуряваме богат набор от витамини и минерали, нужни на организма за неговите функции.
Цинкът е важен за работата на имунната система, за здравето на косата, кожата, очите, за нормалния растеж и делене на клетките, за синтеза на ДНК. Без него заздравяването на раните е по-трудно.
Много хора страдат от недостиг на цинк, без да осъзнават това. Има някои скрити симптоми, които подсказват косвено, че може би страдате от известен дефицит на важния минерал. Най-често това се случва при хранителни режими с прекалено рестриктивен прием на калории, както и при отсъствие на някои храни, богати на цинк. При някои здравословни състояния и заради прием на някои медикаменти усвояването на цинка също може да е опосредствано.
Според Американския здравен институт, дефицитът на цинк може да има множество симптоми. Някои от тях са скрити и могат да останат незабелязани задълго, още повече, защото могат да важат и при други видове дефицити. Сред тях са необяснима загуба на тегло, трудно зарастване на рани, диария, умствена преумора и невъзможност за концентрация, косопад, импотентност, кожни лезии.
Как можете да подобрите нивата на цинк в тялото?
За да повишите нивата на цинк в тялото си е най-добре да наблегнете на храни, богати на ценния минерал. Преди да предприемете тези стъпки обаче е много важно да се консултирате с лекар. Той ще назначи тестове за установяване наличие или не на дефицит на цинк, съветва az-jenata.bg.
Кои са най-добрите източници на цинк?
Най-богатите на цинк хранителни източници са стридите, мидите, морските дарове, говеждо, телешко, спанак, черен шоколад, фасул, ленено семе, фъстъци, раци, омари, черен дроб, пълнозърнести храни.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК