Още от малки чуваме как трябва да изядем всички зеленчуци в чинията си. И особено да не пропускаме зелените сред тях. Зелените зеленчуци са пълни с фибри, витамини и минерали, които помагат да бъдем здрави. Яденето на достатъчно количество зеленина ни помага да се предпазим от сърдечни заболявания, диабет, рак и може да ни помогне да живеем по-дълго. Тялото се чувства по-сито, тъй като получава основните хранителни вещества след консумация на зелени зеленчуци.
Докато зелените зеленчуци се считат за изключително хранителни, напоследък се набляга повече на зеленолистните зеленчуци. Те как ни помагат и еквивалент ли са на другите зелени зеленчуци, обяснява Манси Нигам.
Съдържание на въглехидрати
Зеленолистните зеленчуци имат по-малко въглехидрати от нормалните зелени зеленчуци, което ги прави по-здравословна възможност за тези, които пазят диетичен режим. Например, една чаша тиквичка има 8,6 грама въглехидрати, докато една чаша спанак има само 4 грама въглехидрати.
Хранителни вещества
Всеки зеленолистен зеленчук е по-богат на хранителни вещества от зелените зеленчуци. За сравнение, диетологът Манси казва, че една чаша листни зеленчуци е равна на две чаши зелен зеленчук по хранителен състав.
Важно! Пазарувайте пресни зеленчуци, особено ако са зеленолистни, защото те губят от свойствата си, когато са запечатани в пликове или кутии.
Не преварявайте зеленчуците
Преваряването на зеленчуците изчерпва желязото, фолатите, витамините и фосфора в тях, особено когато са съставени от листа. Най-добре е да ги запарите или да ги ядете сурови.
Четете цялата статия в www.tialoto.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК