Някои видове брашна са по-здравословни от други. Традиционните бели и универсални брашна се произвеждат от пшеница, но при обработката ѝ триците и зародишите, в които се съдържат по-голямата част от фибрите и хранителните вещества, се премахват.
По тази причина много хора търсят алтернатива на пшеничното брашно, която да е по-здравословна, а понякога и безглутенова. Такива са брашната от ядки и естествено безглутенови зърна, просо, киноа, елда, бадеми и дори кокос. Всяко от тях има уникален вкус и хранителен профил.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно е безглутеново. Получава се чрез смилане на изсушен кокос в мек, фин прах. То е по-калорично от традиционните брашна на зърнена основа и е добър източник на протеини, мазнини, фибри и минерали като желязо и калий. Кокосовото брашно е богато и на антиоксиданти. Неговият леко сладък привкус върви най-добре в сладки печива като торти, бисквити и мъфини.
Заради прахообразната си текстура кокосовото брашно абсорбира много течност, което може да изсуши някои печива. Тъй като се нуждае от повече течност от другите брашна, добавете 1 яйце на 1/4 чаша (32 грама) кокосово брашно в печивата.
Бадемово брашно
Бадемовото брашно се получава чрез смилане на бланширани бадеми на фин прах. То също е безглутеново и е добър източник на протеини, ненаситени мазнини, магнезий и витамин Е. Ядковият му вкус подхожда както на сладки печива, като бисквити, мъфини и торти, така и на солени ястия, включително при направата на домашна паста и кюфтета.
Цялата статия четете в puls.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК