Декември и януари са месеците, в които най-трудно издържаме на вкусните изкушения, които се слагат на масата. Празниците, започващи на 24 декември и приключващи на 8 януари, са изпълнени с традиционни гозби и десерти, на които почти винаги казваме "Да". Това обаче сериозно влияе на фигурата ни и резултатът, който сме постигнали преди това.
Ето как да се храните по-здравословно, за да влезете отново в ритъм
Яжте повече плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини и минерали, от които се нуждае вашето тяло:
► Фибрите помагат за по-доброто храносмилане.
► Магнезият помага за здравината на костите.
► Калият помага за поддържането на нормално кръвно налягане.
► Витамин А защитава от инфекции и поддържа кожата и очите здрави.
► Витамин С помага за усвояването на желязото и поддържа кожата и венците здрави.
Приемът на плодове и зеленчуци може да намали риска от сърдечни заболявания. Проучване от 2018 година показва, че хранителните режими, богати на тези продукти, намаляват възпаленията, които са свързани с хронични заболявания като сърдечни проблеми, рак и диабет. Препоръчителната доза от плодове и зеленчуци, която ви е нужна всеки ден, зависи от възрастта, пола и физическата ви активност.
Заложете на пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни включват цялото зърно на пшеницата. Всяка част от него съдържа важни хранителни вещества:
► Трици – външният слой, който съдържа фибри и витамини от група В.
► Ендосперм – вътрешният слой, който съдържа въглехидрати и протеини.
► Зародиш – ядрото, което съдържа витамини от група В, здравословни мазнини и витамин Е.
Белите или рафинираните зърна се подлагат на процес, който премахва триците и зародишите, което води до по-фина текстура и по-дълъг срок на годност, но причинява загуба на фибри и витамини от група В. Рафинираните зърна все още съдържат въглехидрати и протеини, но пълнозърнестите имат повече фибри и микроелементи, които предлагат повече ползи за здравето.
Всички съвети вижте на Tialoto.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК