Японците се славят със своето дълголетие. Голям принос за продължителния живот и доброто им здраве има тяхната култура на хранене, а една от тайните им се нарича гомасио (gomashio). Наричат я източната сол или сусамова сол – японска подправка, която е приготвена от нерафинирана морска сол и сусам. Гома е японската дума, която означава сусам, а сио е думата за сол.
В комбинация те придават мек орехов вкус на ястията. С гомасио може да се намали количеството на добавяната сол към основни ястия, салати, зеленчуци, ястия с бобови култури, тестени изделия. Хубавото е, че гомасио може да се намери в специализираните магазини за здравословни храни.
Какви са ползите за здравето от консумацията на сусамова сол?
Сусамовата сол стимулира храносмилателната система, подпомагайки храносмилането. Спомага за по-доброто усвояване на храната.
Гомасио е богата на редица важни хранителни елементи, сред които минерали като желязо, витамини от група В, като В1 и В6, калций, благодарение на сусама, който е изключително богат на него. Също така съдържа калий, магнезий, фосфор, витамин Е, протеини, фибри.
Знаем, че има храни, които ни помагат да поддържаме в баланс нивата на холестерола си, а гомасио е подправката, която можем да добавим към своя списък.
Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.
Снимка: YouTube
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК