Когато става въпрос за отслабване, контрол на кръвната захар, инсулина и диабета, главните заподозрени виновници са въглехидратите. Ето защо диети, като кето, нисковъглехидратни режими и други подобни, които изключват въглехидратите, са толкова популярни. Всъщност, в дългосрочен план това е вредно, понякога дори опасно за здравето, защото въглехидратите са жизненонеобходими за тялото и за редица функции в него. Не всички въглехидрати са лоши.
Репутацията на въглехидратите се срина през годините заради все по-популярните диети за отслабване, които залагат предимно на протеини и мазнини. Те имат добър ефект в отслабването, но могат да бъдат вредни за здравето в цялостен план. Това смята доктор Франсис Ларгеман-Рот, диетолог и автор на книгата The Carb Lovers Diet Cookbook. В нея доктор Рот описва разликата между вредните и полезните въглехидрати, както и посочва най-полезните сред тях, на които трябва да наблягате и които всъщност ще ви помогнат да контролирате теглото и риска от диабет.
Тези въглехидрати съдържат така нареченото устойчиво нишесте. Това е вид въглехидрат, който се храносмила по-бавно и е по-малко склонен да увеличава нивата на кръвната захар и инсулина в кръвта. Тази негова основна функция служи за осигуряване и резерв на енергия.
Ето и най-богатите на този полезен въглехидрат храни, на които да наблегнете.
Банани
Бананите са много добър източник на устойчиво нишесте. Те са много богати на фибри, които потискат апетита, удължават енергията и усещането за ситост. В тях се съдържат големи количества триптофан, който противодейства на стреса, тревожността и депресията, превръщайки се в серотонин. Бананите са и сред първенците по наличие на калий – важен за контрола на сърдечносъдовата функция.
Картофи
Картофите много често са изключвани от диети за отслабване, защото имат лоша репутация на бързо усвояеми въглехидрати. Те обаче съдържат устойчиво нишесте и много фибри. Картофите осигуряват ситост и потискат апетита. Картофите, които са били сварени и охладени след това, съдържат повече устойчиво нишесте от останалите, сготвени по друг начин и сервирани горещи.
Бобови и фасул
Бобовите растения са много богати на устойчиво нишесте. Сред тях са фасулът, бобът, лещата. Невероятен източник са на витамини от група В и фибри. Подходящ заместител са на месото. Създават усещане за ситост, тъй като са добър източник на растителни протеини. Помагат за намаляване на кръвната захар, холестерола и поддържат добро здравето на червата и чревната флора.
Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК