Скорошно проучване, проведено от изследователски екип на Медицинския университет във Виена, показва, че ниските температури повишават нивата на витамин А при хората и мишките.
Повишените нива на витамин A на свой ред помагат на "лошата" бяла мастна тъкан да се превърне в "добра" кафява мастна тъкан, което стимулира изгарянето на мазнини и отделянето на топлина.
При тази трансформация на мазнините се наблюдава и повишено изгаряне на калории. Това кара учените да вярват, че са напът да открият нов метод за борба със затлъстяването.
При хората и бозайниците се различат два типа мастна тъкан: бяла и кафява, които са изградени от различни клетки.
При натрупването на излишни калории в организма, те се съхраняват главно в бялата мастна тъкан. За разлика от нея, кафявата мастна тъкан служи да генерира топлина чрез изгарянето на мастни клетки.
Над от 90% от мастните депа при хората се състоят от бяла мастна тъкан и обикновено се намират в областта на корема, задните части и бедрата.
Изследователският екип, ръководен от Флориан Кийфър от Отдела по ендокринология и метаболизъм към Медицинския университет във Виена, установява, че при умерено излагане на студ нивата на витамин А се покачват.
Повишават се и нивата на ретинол-свързващия протеин, който транспортира витамин А в кръвта.
Повечето от запасите от витамин А се съхраняват в черния дроб. Излагането на студ стимулира пренасочването им към мастната тъкан. Това стимулира превръщането на бялата мастна тъкан в кафява, която има по-висока скорост на изгаряне на мазнините.
Четете цялата статия в www.puls.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК