За да бъдем здрави, трябва да консумираме редовно и достатъчно плодове и зеленчуци, с които да си набавим витамини и минерали, антиоксиданти и други ценни вещества и фибри. Често обаче се случва да пропуснем листните растения, които биха могли да са от полза за нашия организъм. Не всички от тях можем да сложим в категорията зеленчуци, като марулята. Освен салата, листните растения могат да ни дадат вкусно и здравословно ястие като спанака, вкусна супа като тази от коприва, успокояваш чай от мента или богато на нутриенти и вкус смути, ободряваща лимонада или просто свежест.
1. Спанак
Богат на фибри и желязо, спанакът е един от най-здравословните зеленчуци. Полезен е и за очите и сърцето. Ако хапвате редовно спанак, със сигурност ще успявате успешно да контролирате теглото или да го редуцирате при желание. Спанакът позволява да бъде консумиран в суров вид под формата на салата, смутите и шейкове, или да бъде сготвен.
2. Босилек
Босилекът е популярна билка. Използвана е заради свойствата във фитотерапията и народната медицина, прилага се и като подправка в ястията ни.
Босилекът може да подобри храносмилането, да облекчи настинката и болките в гърлото, успокоява, елиминирайки негативите на стреса за ума и тялото.
3. Мента
Листата на ментата не само успокояват и ободряват. Те са богати на витамин А, фолиева киселина, желязо и манган. Ментата също е полезна за храносмилателната система и настроението.Ментово листо винаги може да спаси от неприятен дъх, а добавено в летните напитки те стават двойно по-освежаващи.
4. Листа от нийм
Нийм е индийски люляк и се използва в рецепти по Аюрведа. Листата и други части на дървото се употребяват с медицински цели от векове. Смята се, че листата от нийм могат да подобрят имунитета и защитните сили срещу инфекции, облекчат болката, укрепват сърдечносъдовото здраве и зъбите. Дали можете да ги дъвчете на гладно обаче трябва да се посъветвате със специалист.Прочетете повече по темата в Puls.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК