fallback

Орехите - полезни не само за мозъка, но и за сърцето

С тези ядки се грижим добре за нервната си система,  костите и зъбите

31.07.2020 | 06:00 Автор: Ивет Арабова

Орехите са традиционна за нас ядка, която в изобилието на предлаганите на пазара, сякаш пренебрегнахме, а не бива. Орехите могат да бъдат пълноценна междинна закуска. Достатъчни са само 28 г, за да изпитаме чувство на засищане, да удължим времето за следващото основно хранене и същевременно осигурим пълноценни хранителни вещества. 

Тези ядки са добър източник на полиненаситени мастни киселини, които са от полза за сърдечносъдовото здраве, контрол на холестерола и кръвното налягане. Въпреки че ядката е мазна, тя не е опасна храна за хората с повишени стойности на холестерола и триглициредите – напротив, ниската им консумация повече би помогнала, отколкото навредила. При изследвания дори се намира, че помагат за запазване на фигурата, профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването, както и на метаболитния синдром. При всички останали случаи орехите са храна за сърцето и мозъка.

Освен полезните полиненаситени мазнини, и антиоксидантите в орехите, допринасят за противовъзпалителния ефект върху микроскопични процеси в организма, които залагат невродегенеративните заболявания, настъпващи с напредването на годините, и де факто помагат за предпазването от тях.

Чистите захари в това количество орехи са само 0,7 г от последните, а фибрите , 1,9 г, което и допълва тяхната здравословна стойност за сърдечносъдовото здраве, освен за храносмилателната система. Те са с нисък гликемичен индекс – 15, гликемичният товар е 1, което ги прави наистина подходяща храна за хора с нарушения в обмяната на въглехидратите и диабетиците, както и превенцията на тези състояния. 

Сред антиоксидантите са богати на феноли и флавоноиди. Микроелементите са основно манган и мед, както и магнезий и фосфор. Съдържат още малки количества желязо, калций, противовирусния цинк, антиоксидантния селен и необходимия за нормализиране на кръвното калий. Витамините включват В6, фолат и тиамин. Тоест с орехите се грижим добре и за нервната си система, и за костите и зъбите, информира Puls.bg.

Орехите показват полезен ефект за подобряване на биомаркерите при риск от рак на простатата, както и за неговата първична и вторична профилактика, което според учените се дължи на токоферола в тях– или витамин Е. В тях мъжете са консумирали по 35 или 75 г орехи дневно. Не бива да се забравя, че орехите са ядка и като такава все пак е възможно да предизвикат алергична реакция. Естествено, най-полезни са сурови и неосолени.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback