Експерти по храненето предупреждават да се внимава с консумацията на готово студено кафе и чай, защото тези напитки са висококалорични.
Производителите на тези напитки добавят в тях захар или сметана, подсладители и различни видове стабилизатори на киселинността, за да се прикрие горчивият вкус на студеното кафе. Тази напитка е по-калорична от капучиното или обикновеното кафе с мляко. Затова на потребителите се препоръчва да избират кафе без изкуствени подсладители, с най-малък брой калории и с такова съдържание на кофеин, за да се получи оптималната комбинация от освежаване и антиоксиданти, информира БГНЕС.
По отношение на студения чай експертите смятат, че за максимално положителен за здравето ефект трябва да се подбира този, който е с най-голямо количество антиоксиданти. Студеният бутилиран чай едва ли ще доведе до желания ефект, защото съдържанието на захар в него е двойно повече от препоръчваното.
Студеният чай в бутилка съдържа почти 10 пъти по-малко антиоксиданти в сравнение с чая в пакетче. Това означава, че полезните свойства на чая са сведени почти до нула. Затова се препоръчва любителите на студен чай да си го приготвят вкъщи и да го оставят в хладилника да се охлажда, без да му се добавя лед. По-полезно е да се пие прясно приготвен чай, тъй като с времето изстиналият чай губи антиоксиданти.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК