Фибрите са неизменна част от здравословното хранене. Те са изключително важни за функциите на стомашно-чревния тракт, от които пък зависят редица други системи в организма. Според проучване на Американската академия по хранене и диететика, всеки човек трябва да получава средно по около 14 грама фибри на всеки 1000 калории.
Кои са основните 5 причини, заради които е добре да наблегнем на консумацията на повече фибри всеки ден?
1. Фибрите са полезни за червата и храносмилането
Една от най-важните причини да повишите приема на фибри чрез храната е, че те стимулират добрата работа на стомашно-чревната система, оказват благотворно действие върху полезните бактерии в червата и ги подхранват.
Сред най-богатите на пребиотични фибри храни са банани, лук, праз, чесън, аспержи, артишок, боб, ечемик, пише Az-jenata.bg.
2. Фибрите допринасят за по-добро сърдечносъдово здравеРазтворимите фибри понижават холестерола, като по този начин участват в превенцията на различни заболявания и натрупвания по кръвоносните съдове. Кръвното налягане се понижава, подобрява се функцията на кръвоносната система. Намаляват се и възпаленията в организма, които косвено предизвикват сърдечносъдови заболявания.
3. Фибрите помагат в контрола на наднорменото тегло
Храните с високо съдържание на фибри носят ситост за дълъг период от време, което ви предпазва от неконтролирано похапване. Те стимулират метаболизма и подобряват усвояването на редица други хранителни вещества. Допринасят за намаляване и контрол на кръвната захар и инсулина, които също имат пряко отношение в трупането на наднормено тегло.
4. Фибрите помагат в превенцията и контрола на диабет
Тъй като фибрите намаляват риска от диабет тип 2, те са неизменна и важна част от менюто. Един от рисковете за възникване на диабет тип 2 е наднорменото тегло. Консумацията на повече фибри всеки ден подпомага отслабването и контрола на кръвната захар и инсулина.
5. Фибрите се свързват и с намален риск от рак
Фибрите играят роля и в превенцията на раковите заболявания. Например, консумацията на повече фибри се свързва с намален риск от рак на гърдата, сочат данни от метаанализ от април тази година, пише сайтът livestrong.com.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК