Важно е спортните обекти за Световното да се използват после

арх. Джон Полин, главен проектант Hassell

10.06.2014 | 11:05
Важно е спортните обекти за Световното да се използват после

Интервю на Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг с арх. Джон Полин, главен проектант Hassell за инфраструктурните проекти в Бразилия преди Световното сега и Олимпиадата след 2г.


Всяка страна, която се опитва да стане домакин на такива супер събития се бори с проблемите. Сещам се за Олимпиадата в Атина. Много хора казваха, че няма да са готови..Не е необичайно да получаваш малко негативизъм и стрес преди началото.

Значи медиите са виновни за тази треска?

Не само. Има и някои факти, които хората виждат и се изнервят. Всяка страна е различна, а Бразилия има много работа още.

Но мисля, че ще успеят.

Какво означава за вас като архитект това, което се построи.

Като спортен архитект обичам да виждам такива обекти завършени. И най-важното - да се използват. Няма нищо по-приятно за един архитект, който е вложил толкова много време в тези проекти, да види стотици хиляди души на стадиона и милиони пред телевизорите. Това е фантастично.

Вие направихме водния куб в Пекин. Той сега се използва. Но успяхте да предвидите какво ще стане след Олимпиадата, нали?

Точно така. С моя проектантски екип направихме тази част от сградата, която щеше да остане след Игрите. Искахме преди всичко това да бъде воден парк, след като свърши Олимпиадата. Така и го направихме - воден парк.

След това се върнахме назад и го пригодихме за Игрите.

Когато проектираш нещо - било за Олимпиада или за световно по футбол, винаги трябва да се мисли за какво ще се използва след това. За практичността.

Още по темата

Има ли някаква такава програма в Бразилия? Макар че е последното, за което си мислят сега, докато се опитват да завършат стадионите.

Бразилия има късмет. Това е страна, която незабавно подкрепя практичността. Особено във футбола. Това е страна, луда по футбола. Те са в идеална позиция да напълнят стадионите години след това Световно.

Ами устойчивото развитие? Изискванията са същите, както за олимпиадите.

Устойчивото развитие е голям въпрос. FIFA и МОК винаги искат да има силна устойчивост. Новопостроените обекти да продължат да се използват. Така тези страни и градове печелят домакинството.

Но зависи от самата страна и от града да изпълни даденото обещание. Надяваме се, че ще изпълнят ангажимента за устойчиво развитие.

Политиката играе голяма роля в такива събития. В Бразилия имаше протести заради огромното количество похарчени пари-милиарди долари за Олимпиадата през 2016 в Рио и Световното сега. Въпросът е ако Бразилия не спечели, дали правителството ще има огромни проблеми?

Джон Полин, главен проектант Hassel

Може. Аз лично бих искал да видя Бразилия да спечели. Невероятно е да видиш как националният отбор печели на свой терен. Но това е страна на спорта. Не само от гледна точка на правителството, но и от гледна точка на хората в Бразилия - там е инвестирано толкова много. Ако това им донесе успех, би било чудесно за зрителите и за бразилците.


 

Hassell е архитектурно бюро, със седалище Хонконг. Има мрежа от бюра в Австралия, Китай, ЮИ Азия и Великобритания.

 

Работят в областта на архитектурните проекти, вътрешен дизайн, пейзажни проекти, градско планиране.

Последният им проект е Darling Harbor в Сидни, Австралия.