fallback

Изборът на Доналд Туск и Федерика Могерини беше очакван, заяви Любомир Кючуков

Срещата на лидерите беше важна и заради новата позиция срещу Русия, коментира бившият заместник-министър на външните работи

01.09.2014 | 11:31 Автор: Ирина Георгиева

Изборът на Доналд Туск и Федерика Могерини, съответно за нов председател на Европейския съвет и за върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, беше очакван. Това заяви дипломатът Любомир Кючуков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него именно заради лансираната теза, че Федерика Могерини е проруски настроена, е отпаднал другият конкурент в борбата, а именно полският външен министър Радослав Сикорски.

"Това беше въпрос на постигнат консенсус. Балансът, който беше постигнат и в двете позиции - както между партиите в ЕС, така и по отношение Русия. По отношение и на двата избора, доста интересно е, че тук се разигра британския сценарии от предишното подобно обсъждане, когато Великобритания дълго време лансираше кандидатурата на Тони Блеър за председател на ЕС и в последния момент се наложи Катрин Аштън. Сега поляците изиграха същия номер," коментира Кючуков.

Срещата на лидерите беше важна, защото се занимаваше, както с въпросите за вътрешното конструиране на новите институции в ЕС, така и основно заради настроенията на Русия с Украйна, обясни дипломатът. Според него не налагането на нови санкции е от значение, а техният обхват.

Какво е новото при новите санкции срещу Русия?

  • Те вече не са еднопосочна улица, а има и санкции от страна на Русия, отбеляза експертът. По негови думи това създава съвършено нова ситуация.
  • Предметът на санкциите, които се обсъждат е втората новост, категоричен е Кючуков. Той обясни, че до момента ограниченията касаеха отделни личности - техните пътувания, техните финансови операции, както и експортът на технологии от ЕС и САЩ към Русия. Сега вече се говори за импорта - между ЕС и Русия, и то на продукти от масов и чувствителен характер за Русия - водка, хайвер, диаманти и т.н.
  • Третото ново е обстоятелството е, че отпадна публичната визия за аксиоматичния характер за санкциите, а именно, че те са нещо естествено, необходимо, логично и т.н., стана ясно от думите на дипломата.

Оказва се, че санкциите не са инструмент за решаване на проблема, подчерта Кючуков. Според него те са по-скоро елемент към задълбочаването на проблема.

"Не само Словакия, която поиска анализ за санкциите до момента и определи своята позиция като липса на готовност да продължи с налагането на неефективни и контрапродуктивни санкции, но и редица други страни като Унгария, Чехия, Австрия, Финландия. Те всички имат резерви." - коментира експертът.

Какво е старото при новите санкции срещу Русия?

Всички анализи на ситуацията около и в Украйна започват с името Путин, коментира дипломатът. По негови думи обаче в списъка със санкциите никъде няма да се види името на руския президент или на външния министър Сергей Лавров.

"Това не е случайно, а това е много логично. Санкциите са тези, които трябва да доведат до преговори, а преговорите са този фактически форум, на който трябва да се решат въпросите, т.е политически диалог. Не може да се търси военно решение на конфликта в Украйна. То трябва да се търси на базата дипломатическият диалог на международно ниво и вътрешно украинския диалог - стремеж на намиране на решения на национално ниво. Всичко друго би довело до допълнителна ескалация на напрежението," категоричен е Кючуков.

Каква е позицията на България?

България има всички основания да бъде сред страните, които търсят в средносрочен и дългосрочен план позитивното решение и редуцирането на проблема, смята дипломатът. Според него позицията ни по документа "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", може да следва вариантите на страните от Централна и Южна Европа. Нужни са обаче някои корекции по документа, защото не обхваща всички гледни точки, допълни Кючуков.

Безспорно има криза и сериозно напрежение в отношенията между НАТО и Русия, отбеляза експертът. Въпросът според него е дали кризата ще ескалира или ще бъде мирно решена.

Какво ще се случи в Украйна?

Трудно е да се предскаже как ще се развие конфликтът в Украйна, заяви Кючуков.

"Това, което може да се каже е, че за съжаление, независимо как ще се развие - той рано или късно ще бъде приключен. Поствоенният период в Украйна ще бъде дори по-тежък, отколкото този в момента, защото украинците ще трябва тепърва, от двете страни, да се научат да живеят заедно. В момента обществото там е дълбоко разделено," заяви дипломатът.

Според Кючуков сценарият - разделяне на Украйна е малко вероятен.

"Но дългосрочна нестабилност е достатъчно вероятен сценарии от гледна точка на днешното развитие, а също така мисля, че някакъв тип федерализация ще бъде стъпката, в която Украйна ще бъде принудена сама да предприеме, за да се консолидира като държава и да съхрани своята държавност." - обясни експертът.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback