Днес: Честит 8-ми март!

В света на цветята, женска красота, сапуни и свещи като мъфини - част от темите в предаването Днес

08.03.2016 | 13:20 Редактор: Ирина Георгиева
Днес: Честит 8-ми март!

От Мартина Ганчева

В света на цветята

"Как тревожно е да си жена. Красота и усмивка да бъдеш сред всекидневната сивота". С този откъс от стихотворението "Жена" на Блага Димитрова, предаването Днес каза Честит празник на дамите. И започна с пряко включване от бутик за цветя.

"Лалетата са предпочитаното цвете и от дамите, и от господата. Те са символ на любовта", разказа флористът Жени Ковачева и допълни, че все повече хора купуват букети за дома.

"В Италия и Франция цветарските магазини приличат повече на галерии и ателиета", допълни Жени.

Женската красота

Първата гостенка в студиото на Днес вероятно е получавала много цветя и то не само за 8 март. Биляна Бързакова - една силна жена във всеки един смисъл – и на пистата на живота и върху снежния трак като шампион по ски бягане. От години не се състезава, но не спира да преследва предизвикателствата. Последното е бизнесът с козметика. Тя разказа за продуктите с колаген – втора кожа. По думите й българките все повече полагат грижи за себе си и за красотата си, но най-важен е вътрешния свят. 

И като стана дума за женски образи, Венера, Лукреция и Минерва се свързват с неземна красота, съчетаваща в едно мамеща еротика и благонравна свенливост; Мерилин Монро - пищната блондинка с порцеланово лице, превърнала се в секссимвол на 60-те; Джулия Робъртс - къдрокосата брюнетка с дълги крака, въплътила образа на хубавата жена през 80-те. Естетичните критерии се променят с всяко ново поколение, но категорията красиво остава. 

"М" като майка

Навсякъде по света думата за майка започва почти винаги със звука "М". Забележително съвпадение ли е това или има логично обяснение?

Днес мъжете са призвани да засвидетелстват своята обич към майка, любима, дъщеря и сестра. За децата, обаче 8 март винаги ще бъде просто Денят на мама. А майчинството без съмнение е най-голямата благословия и изпитание. Често ни изправя пред множество въпроси. Как да се справим с тях? В този разговор помогна Зорница Трифонова, майка на 3 деца и водещ на лекции и семинари за родителство. Тя гостува в студиото на предаването Днес заедно със сина си Леон.

Не са за ядене - сапуни и свещи като мъфини

Днес майките и бабите празнуват. Именно от тях е черпила опит Елена Рашкова, дипломиран инженер-химик и дипломиран икономист, за да създаде....сапуни!

"Да правиш нещо с ръцете си и да виждаш крайния резултат е огромно удоволствие. А и сапунът е на 5 000 години. Можем да слагаме дори червен пипер и натурална куркума", обясни Елена.

Тя демонстрира как в домашни условия можем да си направим луксозен хидратиращ сапун с 8 масла от кухнята.

"Можете да използвате стара тенджера, но не алуминиева", подчерта Рашкова. 

И докато задължителния компаньон в банята е сапунът, на масата, особено ако вечерта или вечерята е романтична, това е свещта. На гости в студиото беше Ирина Йорданова - млада жена, която вае восъка по вълшебен начин. Тя разкри, че за това хоби, което в последствие става професия, я е вдъхновила любовта към готвенето и сладките неща.

Бащи и дъщери

Веселина и Ясен Герасимови – дъщеря и баща – разказаха за своята рок група ВЕСИ и как музикалната сцена ги свързва и им дава повече време заедно.

Мъжете изразяват признателността си към жените с цветя. А как мъжете демонстрират любовта си към дъщерите? 

Група Карамел също гостува в Днес. Никол, Ивайла и Карина споделиха, че възприемат 8 март като Ден на майката най-вече. Според тях жените в музиката са по-амбицирани от силния пол.

Семейните войни на Адам и Ева

Танцът е скритият език на душата, а тангото е танц за двама. Колегите Борислав Петров и Диана Костова избраха за арена на рубриката Семейните войни на Адам и Ева залата по танго и поспориха вдървени ли са мъжете по време на танц.