За животните с любов

Всички животни, с изключение на човека, знаят, че най-важната работа в живота е да му се наслаждават

25.02.2016 | 13:30 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Иво Тодоров

От Мартина Ганчева

Мода за кучета

Каприз ли са кучешките дрешки и прически? Или начин да предпазим домашния любимец от влагата и мръсотията? Мода за животни или мода за стопаните им? Уместно ли е да облечем кучето си в пуловер или да го окичим с панделка? Екипът на предаването Днес попита Светлана Димова - специалист по груминг или казано иначе - кучешки стилист. 

"Преди да дойде на фризьор, едно кученце трябва да бъде изкъпано. Йоркитата специално се къпят на десет дни. Те има козина като човешката коса. Машинката за подстригване трябва да е безшумна, с плитки вибрации", обясни Димова и демонстрира прическа на 2-годишния йоркшир Angel.

Тя допълни, че обличането на кученцето не е каприз, а комфорт, особено ако е прясно подстригано. 

Домашните ни любимци вече също имат личен стайлинг. Все повече модни аксесоари навлизат в живота на четириногите ни приятели. Какви дрешки, костюми и фризури можем да срещнем при кучетата?

Защо обичаме животните? Всеки от нас може да изброи безброй много причини, поради които тези същества са спечелили специално място в сърцата ни. Харесваме различни животни, понякога имаме съвсем неочаквани домашни любимци. Но всички те ни преподават няколко безценни урока по човещина - да изпитваме истинска любов, вярност, благодарност и да прощаваме. 

Писателите и техните котки

Какво обединява Ърнест Хемингуей, Марк Твен, Чарлс Буковски, Жан-Пол Сартр, освен че са велики писатели? Котките! Мнозина от най-големите автори в историята на литературата черпят вдъхновение и обичат безкрайно пухкавите си домашни любимци – някои препарират лапичката им след смъртта, други са любители на полидактилни котки, а трети им дават причудливи имена. Вижте котките на някои от най-известните писатели.

Котка бежанец обиколи Европа и преодоля хиляди километри, за да намери изгубеното си семейство. Историята на Кункуш завърши със щастлив край.

За животните с любов

Eдин страстен любител на котките, но и на кучетата е Мила Бобадова, ветеринарен лекар с дългогодишна практика. Тя беше специален гост в предаването Днес и разказа както лични истории и случки, така и стъпките, които е направила в продължителните битки за инкриминацията на жестокостта към животни. 

Нов дом за отхвърлените

Как животните помагат да децата за по-лесното им социализиране и как присъствието на домашно животно в семейството променя възприятията за света. Екипът на Днес включи на живо Диана Гигова от спасителен център за бездомни и пострадали животни. Тя разказа историите на изхвърлените Иза и Рич.

"Цял живот съм обичала животни. Преди 5 години с мъжа ми спасихме едно куче, което е изхвърлено. Сега имаме пет. Много кучета ни минаха през ръцете. Настаняваме кучета в риск от различни неща. Винаги проучваме бъдещите стопани. Правим и home-check. Нито едно НПО в България не получава подкрепа от институции. Разчитаме на дарения. Приютите са концлагери. В България много рядко се осиновяват безпородни кучета", обясни Гигова.

През далечната 1956 г. фотографът Франсис Милър посещава детското отделение към болница в Ан Арбър, Мичиган и разбира, че там от цели три десетилетия персоналът прилага постоянна терапия с животни, за да помогне на децата по-лесно да се справят с болката и тревогата. Още за този метод разказва Асен Манасиев.

Орлин Павлов на гости на Днес

В рубриката "Българската музика днес" гост беше певецът Орлин Павлов. Той разказа за новото си, съвместно парче с Кристо - Виж к’во стана. Пред Диана Костова и Мартина Ганчева Орлин сподели и много спомени от детските си години.

За рибите и хората

Животът е най-красивата песен, а аквариумът може да е най-красивия елемент в стаята. Освен скучните правоъгълни и сферични стъклени аквариуми обаче, можете да поставите в домовете си необичайни акценти, които комбинират ефективност и практичност. 

Само за украса на хола ли могат да служат аквариумите с декоративни рибки? Какво не знаем за безмълвните представители на животинския свят. В Днес имаше директно включване от магазин, в който има...15 тона вода и разбира се, много риби.

"Златната рибка е най-умната в света. Идват от Азия, селектирани са много отдавна и могат да бъдат обучени да се хранят от вашата ръка. Те ядат всичко. Използват ги много и във фън шуи културата. Прието е, че в един аквариум трябва да има 9 рибки – една златна и една черна, за да поеме всички негативни емоции и отрицателната енергия", разказа Костадин Кузмов. 

Животните често имитират човека, но са по-щастливи от него. Те не таят злоба, нито лоши спомени, не тъгуват за миналото, не се интересуват от обществени порядки, норми, тенденции, не обвиняват, не се самосъжаляват. Всички животни, с изключение на човека, знаят, че най-важната работа в живота е да му се наслаждават.