Знанието е съкровище, което ще последва своя собственик навсякъде

Мъже в розово срещу насилието в училище - част от темите в Днес

24.02.2016 | 12:27 Редактор: Ирина Георгиева
Знанието е съкровище, което ще последва своя собственик навсякъде

От Мартина Ганчева

Знанието е съкровище

"Знанието е съкровище, което ще последва своя собственик навсякъде", гласи една китайска поговорка. А българския й вариант е "Без наука няма сполука". Но как да селектираме от морето информация тази, която е полезна за нас? И гаранция за успех ли е образованието? Не случайно екипът на предаването Днес зададе тези въпроси.

В София през уикенда ще се проведе най-голямото изложение за световно образование. За него разказа Светлан Данев, координатор на изложението. Той коментира какъв е румънския опит и информира кои са най-търсените специалности и университети. 

Родното образование е в задълбочаваща се криза, страни като Финландия и Южна Корея успяват. Кои са най-добрите модели на образование в света?

Новата икономика, основана на глобалната мрежа налага и нови изисквания към образованието. Световни експерти са единодушни, че ролята на технологиите в тази сфера расте.

Летящата читалня 

Петя Гиева разказа за една инициатива, вдъхновена от любимия на много деца и възрастни писател Ерих Кестнер - Летяща читалня. 

Марк Твен е казал "Човекът, който не чете хубави книги, няма предимство пред този, който не може да ги чете." За една идея свързана с четенето от съседна Румъния разказва Асен Манасиев.

Немият образ и слепият текст е името на изложбата, която ще бъде открита утре в Софийската градска художествена галерия. В аванс за нея и за това как текстът присъства в пространството на светското изкуство разказа кураторът Пламен Петров. 

Мъже в розово срещу насилието в училище

Давид Кюранов - координатор на Национална кампания "Да бъдеш Баща" и Мария Петкова, директор на Фондация "Лале" разказаха за инициативите около Международния ден срещу тормоза в училище. В студиото те коментираха въпроси като силата на мъжа, бащината роля за пълноценното развитие на детето, как бащите възпитават децата си и как може да му помогне.

За пета поредна година у нас днес отбелязваме Международният ден срещу тормоза в училище. Той е известен и като "Ден на розовата фланелка". 

Училището би трябвало да е място, където всяко дете да се чувства сигурно и защитено, оказва се обаче, че това не е точно така.

Колекционерите днес 

"Хубавият самолет лети хубаво" е мотото на авиомоделистите. Те си купуват насипен материал, който постепенно израства в ръцете им. Сглобяват моделите постепенно, докато добият завършен вид. Боядисват ги и им слагат лепенки. Така самолетите оживяват.

За този вид хоби разказа Милена Аврамова, чиято страст към истинските самолети се превръща в хоби. Днес тя и съпругът й имат над 400 модела. "Мъже от всякакви възрасти се увличат по това хоби", сподели Милена и помогна на репортера Боби Петров да сглоби изтребител от Втората световна война. 

Хората колекционират от древни времена. Някои започват да събират още от ученическите си години. И докато някои събират пощенски марки, златни монети, картини и всякакви произведения на изкуството, демонстрирайки социален статус, други предпочитат по-нестандартни изобретения. Като героят във видеото на Борислав Петров. Той колекционира хартиени самолети. Да го видим. 

Фолклор и метал 

Гъдулка и гайда звучат и в песните на група КХАНЪ, която комбинира метъл и фолклор. Наричат членовете на групата българопазителите.