fallback

Създадоха пътеводител за бежанци

Пътеводителят за бежанци, озаглавен Hello! съдържа близо 90 страници - в него обаче няма нито дума, а само илюстрации

24.09.2015 | 12:30 Автор: Ирина Георгиева

Пътеводителят за бежанци, озаглавен Hello! съдържа близо 90 страници. В него обаче няма нито дума. Илюстрациите са на френския художник Паскал Гуфра. Чрез гида бежанците ще могат да общуват лесно с местните жители. За целта е нужно да посочват на картинка от пътеводителя от какво се нуждаят.

Книжката е разделена на пет части, става ясно в предаването Днес на Bulgaria ON AIR. Частите са разделени на практическа информация, раздел за жилище и подслон, здравни съвети, локация за храна и място за отдих. В гида е обяснено как изглеждат и къде са разположени джамиите и църквите, как да се използва банкомат и какво се прави, когато се нуждаеш от медицинска помощ.

Идеята за универсалния помощник в общуването е на собственика на френското издателство Guide du Routard Филип Глоген. За да не се налага превод от френски на различни езици се ражда и комиксът без думи.

Издателството споделя, че е провокирано от бездействието на френските власти относно мигрантската криза в Европа. Екипът се надява да изпрати послание до френското правителство, което  реагира твърде бавно на кризата.

Първоначалният тираж на пътеводителя за бежанци е 5000 екземпляра и струва около 10 хил. евро, но ще се раздава безплатно на мигрантите във Франция.

Чуйте още в репортажа на Мартина Ганчева за предаването Днес на Bulgaria ON AIR:

 

fallback
fallback