Как Исландия създаде конституцията си?

Документът не беше дело на шепа политици, а беше написан в интернет

23.09.2015 | 13:16 Редактор: Ирина Георгиева
Как Исландия създаде конституцията си?

Към цялостно преработване на конституцията се пристъпи след кризата през 2008г., когато основните търговски банки в Исландия фалираха за седмица, а курсът на кроната се срина и народните протести свалиха правителството, коментира предаването Днес БГ.

"Преразглеждането на основния закон може да бъде извършено само с пряко участие на исландския народ." - категорично удари по масата премиерът. 

За да напишат новата конституция исландците избраха 25 от 522 партийно независими на препоръчани от поне 30 души граждани. Документът не беше дело на шепа политици, а беше написан в интернет.

Срещите на авторите бяха излъчвани онлайн и гражданите можеха да изпращат предложения и коментари, ставайки свидетели на раждането на документа.

Така наречените конституционни мъдреци се консултираха със сънародниците си най-вече чрез социалните мрежи Facebook и Twitter, в сайта за видеообмен YouTube и фотосайтът Flickr. 

Подходът не беше случаен, защото населението на Исландия, наброяващо 320 000 души е сред най-компютърно грамотните в света. 

На 23 октомври 2012г. в Исландия се проведе референдум, на който Новата конституция беше приета. Тази малка и студена страна ясно заяви, че е независима и оттогава рядко влиза в новините.

Чуйте повече в репортажа, изготвен за предаването Днес БГ: