Шоу и политика

Съществуват политически формации, които се възприемат като развлечение и сатира към управляващия политически елит

23.09.2015 | 12:50 Редактор: Ирина Георгиева
Шоу и политика

Преди две години в Италия политическата формация на комика Бепе Грило движение "Пет звезди" стана третата политическа сила в страната, коментира предаването Днес БГ.

Във Великобритания вече 52 години съществува най-старата в Европа клоунска партия. Тя се казва "Официална партия на бълнуващите смахнати чудовища".

В Швеция през 2010г. партията "Доналд Дък" спечели 107 гласа с искане за по-високи тротоари, за да не може нахалници да паркират на пешеходните зони и за безплатен алкохол.

В Белгия е регистрирана партия "NEE", което на фламандски език означава "Не".

В САЩ на последните президентски избори участва партия на изненадите. В Канада съществува партия на Носорозите и Лимонената партия.

В Нова Зеландия има "Братска партия" - на близнаците Бил и Бен. 

В Източна Европа в годините на прехода се появиха серия бирени партии, които са регистрирани в Полша, Русия, България и Украйна. 

Самото съществуване на такива политически формации се възприема като развлечение в сериозната политика и най-вече като политическа сатира към управляващия политически елит. Често те издигат лозунги в подкрепа на налудничави, абсурдни или алтернативни политики.

Чуйте репортажа за Днес БГ: