fallback

В чужбина съм - как да участвам в предстоящия референдум?

Важно е да знаете, че заявленията за гласуване в чужбина не са задължителни

21.09.2015 | 16:41 Автор: Ирина Георгиева

Как да се включите в гласуването на референдума на 25 октомври, ако се намирате в чужбина? На този въпрос отговаря Боян Юруков в един от най-популярните блогове у нас.

Българите в чужбина ще могат да участват само в референдума на 25 октомври, въпреки че той ще се провежда успоредно с местните избори. Въпросът, на който гласоподавателите трябва да отговорят е "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

До 29 септември българите в чужбина могат да подадат заявление електронно или писмено, че искат да участват в референдума. Вече има автоматично одобрени места, къде ще бъдат открити секции, а за откриване на такава на друго място трябват 40 заявления. Те не са задължителни – всеки може да гласува без да е подал. Заявление за дадено място не ви задължава да гласувате точно там, посочва Юруков в блога си. Той обяснява още, че подавайки заявление, ЦИК ви изключва от списъците в България и може да гласувате само в чужбина.

Важно е да знаете, че заявленията за гласуване в чужбина не са задължителни. Можете да гласувате на референдума независимо дали сте подали такова. Те са полезни за откриване на допълнителни секции, както и за деклариране на интерес спрямо вота. Окончателният списък със секции ще стане ясен около 1-ви октомври.

За да гласувате, ви е нужен валиден паспорт или лична карта, а ако са изтекли - бележка, че сте подали молба за нови лични документи в консулството. Всеки пълнолетен български гражданин може да упражни гласа си. В деня на вота се попълва декларация, че не сте гласували вече другаде.

Гласува се с ‘X’ или с ‘V’ написани със син химикал в кутийката на избрания отговор.

Активността на този референдум е изключително важна. За да е технически успешен, трябва да гласуват поне толкова хора, колкото на предишните избори и заради това активността в чужбина е много важна, посочва Юруков в блога си.

fallback
fallback