fallback

Спасителният транш за Гърция може да бъде раздробен

Нейра Чехич от Bloomberg коментира напредъка в преговорите на Гърция с нейните кредитори.

12.05.2015 | 18:08 Автор: Делян Петришки

Гръцкото правителство е принудено да посяга към все по-креативни средства, за да успява да погасява задълженията си. След като в понеделник имаше падеж за вноска на транш  от 756 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), кабинетът успя да я изплати навреме, макар че по-рано заяви, че това ще утежни изплащането на пенсии и заплати в края на месеца. 

Сега се оказва обаче, че правителството е погасило транша с пари на фонда, пише гръцкият всекидневник Kathemerini, цитиран от БТА.

Страните членки на МВФ имат две сметки във Фонда - една, в която се внасят годишните квоти и депозитарна сметка, която може да бъде използвана при спешни ситуации, пояснява Ройтерс.

Правителствен източник е заявил пред агенцията, че Атина е използвала около 650 млн. евро от депозитарната сметка, за да направи плащането. По думите му правителството е използвало  още около 100 млн. евро от негов паричен резерв. Втори  правителствен представител е казал пред Ройтерс, че резервите, които е изтеглило правителството, за да направи плащането към МВФ, трябва да бъдат попълнени до "няколко седмици". 

 

fallback
fallback