fallback

Централата на HSBC се връща в Хонконг?

Акциите на британската банка HSBC регистрираха най-силното си повишение за последните четири години, подкрепени от спекулациите, че трезорът може да се раздели с банковия си бизнес на Острова

27.04.2015 | 11:10 Автор: Иван Нончев

На борсата в Хонконг днес акциите на HSBC се изстреляха във възходяща посока. Те отчетоха най-силния си дневен ръст от 2011 година насам, поскъпвайки с над 5 процента и добавяйки към петъчното си повишение от 4,2 на сто. Няколко бяха причините за този засилен интерес към книжата на банката. На първо място бяха изказванията на президента на банката Дъглас Флинт, а също така и публикацията на лондонския седмичник Сънди Таймс, в която се твърди, че HSBC може да се раздели с поделението си за частно банкиране във Великобритания. Бизнесът на банката на Острова се оценява на 20 милиарда паунда или около 30 милиарда щатски долара. Изданието не посочва източникът на тази информация.

В Хонконг обаче доста се засилиха спекулациите след като миналата седмица Дъглас Флинт спомена, че HSBC може да премести своята централа от Великобритания. Причината са новите банкови такси, които костваха на трезора допълнителни 750 милиона паунда през последната година. Много анализатори са на мнение, че Хонконг би бил логичният избор за седалище на компанията, тъй като то и преди се е намирало там. HSBC е основана едновременно в Хонконг и Шанхай през 1856 година, а централата й се е помещавала в Хонконг до 1993 година. Тогава тя придобива британската Midland Bank и седалището се мести в Лондон. В настоящия момент обаче много хора прогнозират, че автономната територия отново може да стане дом на HSBC.

 

fallback
fallback