Ще поскъпва ли още щатският долар?

Очакванията за предстоящото затягане на монетарната политика от страна на Федералния резерв ще продължат да оказват подкрепа на зелените пари, прогнозират експерти

21.04.2015 | 11:04 Редактор: Иван Нончев
Ще поскъпва ли още щатският долар?

Стефан Ууд, Russell Investments - "Според нашите прогнози Федералният резерв ще започне да повишава лихвите през септември. Освен тази промяна на финансовата картина, ще видим и ефектите от студеното време и икономическото забавяне през първото тримесечие. Доста фактори трябва да бъдат калкулирани и не всички от тях са краткотрайни, което обяснява и реакцията на пазарите" 

ВОДЕЩА - Да кажем няколко думи и за щатския долар. IBM например публикуваха по-добри резултати от очакваното, но в същото време беше отчетен и негативният ефект от динамиката на валутните курсове и силата на долара. Ще продължи ли тази тенденция? 

Стефан Ууд, Russell Investments - "Според мен, да. В глобален план финансовите инжекции продължават, следвайки американския пример и схемата на масирано печатане на пари. Този механизъм проработи в Щатите и сега европейците и японците се опитват да го копират. А и все повече централни банки по света се присъединяват към тази линия. Но в същото време Съединените щати вече започват да затягат монетарната политика и да се готвят за вдигане на лихвите, а това неминуемо оказва подкрепа на долара. Не съм сигурен дали и 2015 година ще бъде толкова силна за зелените пари, колкото и миналата, но ако сравняваме техния потенциал с този на еврото и йената, определено очакванията са за нови повишения на долара"