Индексите в Хонконг с най-силно повишение от 2009 година

Инвеститорите от континентален Китай търсят възможности да се възползват от силното поскъпване на акциите в страната

09.04.2015 | 10:45 Редактор: Иван Нончев
Индексите в Хонконг с най-силно повишение от 2009 година

Инвеститорите от континентален Китай се възползваха от цялата допустима квота за покупките на акции на борсата в Хонконг. На следващата графика ще илюстрираме пазарния арбитраж, който те се опитват да постигнат. Виждате движението на т. нар. "премиен индекс" върху Ханг Сенг. Той измерва разликата в цената на акциите на идентични компании, които се търгуват на борсата в Шанхай и на тази в Хонконг. 

Преди 5-6 месеца такава разлика почти нямаше и двата индекса се търгуваха на равновесно ниво. Към края на март обаче премията на китайските акции спрямо хонконгските достигна 36 процента. Това, образно казано, е отстъпката, с която се търгуват листнатите в Хонконг компании. До тук се стигна, след като индексът Шанхай Композит поскъпна с близо 20% само за последния месец. Както видяхме обаче, през последните пет борсови сесии, индексите в Хонконг също поеха нагоре, отчитайки ръст от около 10 на сто. Така разликата между тях и тези в континентален Китай намаля от 36 процента преди седмица до 28 на сто в момента.

С други думи премията на китайските акции се понижава. И според повечето експерти тази тенденция ще продължи, тъй като инвеститорите Поднебесната империя търсят възможности да капитализират перспективите за растежа и възстановяването на китайската икономика.