fallback

Австралия обвинява Google и Apple в данъчни машинации

Коментар на Пол Алън за телевизия Bloomberg от Сидини

08.04.2015 | 16:48 Автор: Георги Стоянов

 Защо тези компании попаднаха в прицела не регулаторите точно сега Пол?

Пол Алън: Това се превърна в проблем тук в Австралия. Падащите приходи от данъци. И данъчният комисар беше първият, който даде показания пред Сената.

Още по темата

Той посочва, че всяка година от Австралия изтичат 380 милиарда долара . По думите му те са свързани с международни схеми за укриване на данъци.

Ще ви дам пример. Google, е първата компания, която ще бъде разследвана по-късно днес.

През 2013 те отчитат печалба преди данъци от едва 46 милиона долара и съответно са платили данъци в размер на 7 милиона долара.

Незабравяйте, че данъчната ставка за компанията тук в Австралия е 30%, така че тази сума дори не се доближава до тази, която бихме очаквали.

Погледнете Apple. Миналата година те отчитат приходи от 6 милиарда долара, за които са платили данъци за 80 милиона долара.

И ако си мислите, че сумата е леко скромна, незабравяйте, че тя е два пъти по-голяма от това, което те платиха предходната година.

Определен брой големи компании ще попаднат в обсега на разследването, включително Microsoft, Rio Tinto, BHP и Glencore.

Те всички ще дадат показания пред сенатор Кристин Милн от партията на Зелените.

Тя казва, че австралийското данъчно законодателство не е адекватно по отношение на тези глобални схеми за минимизиране на данъчната тежест.

Още по темата

А какво ще кажат компаниите в защита на тези данъчни схеми?

Пол Алън: Те вече заявиха позициите си преди да бъдат изправени пред разследващите органи. Тяхната защита като цяло е такава, каквато може да предположите.

Те казват, че инвестират милиони, а понякога и милиарди в изследвания и дизайн, както и в много високо платени служители, които самите те плащат данъци.

В своята защита Apple и Google казват, че подкрепят реформите в данъчната сфера в глобален мащаб, но в същото време предупреждават Австралия срещу едностранни действия.

Те казват, че това би струвало на страната иновации и работни места. Това предупреждение също може би е очаквано.

Още по темата

Интересно е обаче, че този толкова сух дебат попадна във водещите заглавия на най-четените медии в страната.

Правителството изпитва затруднения, както с приходите, така и от политическа гледна точка.

Така че тук е заложен доста политически капитал - в това те да успеят да се справят с тези големи компании, които според правителството не предоставят справедлив дял от печалбата си.

Ето защо правителството едва ли ще се откаже от тази история лесно. 

fallback
fallback