Бразилският реал с най-силен ръст сред водещите валути

Валутата добави 3% към стойността си, след като бразилският финансов министър призова за спешно свиване на бюджетния дефицит

01.04.2015 | 10:37 Редактор: Иван Нончев
Бразилският реал с най-силен ръст сред  водещите валути

Бразилският реал отчете най-силния ръст сред водещите световни валути през последното денонощие. Валутата поскъпна с 3%, като основните причини за това бяха две. На първо място, бразилският финансов министър на страната заяви пред Сената, че страната трябва да реагира бързо, ако иска да запази инвестиционния си рейтинг. Той направи това изказване малко след данните за бюджетния дефицит за февруари, който достигна 18 милиарда долара и надвиши двукратно очакванията на икономистите. Вторият двигател на поскъпването на реала бяха спекулациите, че частни банки увеличават покупките на бразилската валута за да "надуят" изкуствено печалбите във финансовите си отчети.

Поглед и към Китай - дали юанът покрива изискванията на световна резервна валута? Според американския финансов министър Джейкъб Лю все още не. По думите му Пекин първо трябва да отмени голяма част от действащите в момента финансови рестрикции - в това число капиталовите ограничения, преди юанът да бъде включен в групата на резервните валути на Международния валутен фонд. По късно през годината фондът ще направи ревизия на валутната кошница и ще реши кои парични единици да отпаднат и кои да бъдат включени в нея.

Японските вишни цъфнаха точно навреме, но икономическата картина в страната изобщо не е розова. Цетнралната банка в Токио публикува тримесечния си доклад за бизнес климата, в който индексът за промишлеността остава на ниво от 12 пункта. В общи линии изводът е, че има известно подобрение, но то е доста по-слабо  от очакванията на икономистите.