fallback

Трудни времена за британския паунд

Британската валута е на път да отчете най-силния си месечен спад за последните две години

31.03.2015 | 10:47 Автор: Иван Нончев

Британският паунд е на път да отчете най-силния си месечен спад за последните две години. В началото на март той се търгуваше за долар и 54 цента, а в момента цената му е около долар и 48 цента. А повечето анализатори са на мнение, че поевтиняването на британската валута ще продължи. Целевото ниво е около долар и 44 цента, на база очакваните инфлационни темпове. И като стана дума за инфлацията, от гледна точка на монетарната политика, тя наистина си остава слаба. Което пък засилва очакванията, че Бенк ъф Ингланд вероятно ще отложи във времето първото повишение на основната лихва на Острова. 

И още по темата - динамиката на британската валута ще остане под влиянието и на политическите процеси в Обединеното кралство. Кампанията за парламентарните избори вече започна, а предварителните проучвания засега не успяват да откроят ясен победител. Освен това и централните банкери навлизат в т. нар. "период на мълчанието" до изборите на 7 май. Миналата седмица протоколът от последното заседание на Бенк ъф Ингланд показа, че членовете на Борда по монетарна политика не са единодушни относно бъдещите действия на фона на ниската инфлацията, и в общи линии неизвестните се увеличават. 

Поглед и към Азия. Китайският юан поскъпна силно, след като централната банка в Пекин обяви поредните мерки в подкрепа на имотния пазар. Изискванията за първоначална вноска по част от ипотеките за второ жилище бяха намалени. Те обаче все още си остават доста високи. Освен това финансовото министерство намали административната такса за сделките по придобиване на имоти с дългосрочна цел - за две или повече години.

 

fallback
fallback