Приходите и печалбата на Rolls-Royce Holdings намаляват

Инвеститорите искат холдингът да се раздели на 2

13.02.2015 | 15:22 Редактор: Велко Каменов
Приходите и печалбата на Rolls-Royce Holdings намаляват

Приходите и печалбата на производителя на двигатели и сложни задвижващи системи Rolls-Royce Holdings през 2014 г. са отбелязали спад, съобщава Bloomberg. Приходите на компанията за годината падат с 6% до 13,7 милиарда паунда, докато печалбата пада с 8%. Това е първият спад в приходите на базираната в Лондон компания от цяло десетилетие.

Спадът беше очакван от анализаторите. Свободният паричен поток на Rolls-Royce обаче пада с около 67% вместо с очакваните 50%. Rolls-Royce Holdings работи за три индустрии – авиоиндустрията, морската индустрия, както и енергийната. Намалените разходи за отбрана са част от причините за проблемите на компанията, която произвежда двигатели и за военни самолети. Кризата в Русия и по-слабото производство на пътнически самолети са други фактори, отразили се негативно на резултатите на компанията.

Инвеститорите искат Rolls-Royce Holdings да продаде бизнеса на компанията извън авиоиндустрията. Така могат да бъдат набрани около 6 милиарда паунда. Друга възможност е Rolls-Royce Holdings  да бъде листната на борсата като два отделни бизнеса, което според анализаторите ще увеличи стойността на компанията с 20%.

Компанията предприе някои радикални мерки и ще уволни 2600 души. Освен това Rolls-Royce Holdings привлече и нов главен финансов директор в лицето на Дейвид Смит. Въпреки това натискът компанията да се раздели се засилва и тя трудно ще устои на него.