fallback

ФЕД и Йелън губят "търпение"

Председателят на ФЕД смята, че икономиката на САЩ лежи на твърда основа, налице са и сигнали за покачване на заплатите.

25.02.2015 | 18:15 Автор: Делян Петришки

В изслушването си пред сенатската банкова комисия, Джанет Йелън даде да се разбере, че търпението на ФЕД, да държи лихвите около нулата, се изчерпва.

Но и бе пределно ясна, че покачването на лихвата не чука на вратата, макар икономиката да почива на твърда основа и усещането й, че заплатите може би ще тръгнат да растат, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. 

Сегашното състояние на инфлацията определено не е по вкуса на ФЕД, но Джанет Йелън оправда слабия темп на покачване на цените главно с по-ниските цени на петрола. Централните банкери, по думите й, очакват инфлацията да расте постепенно към двупроцентната цел на ФЕД в средносрочен план.

Добре, но какво общо има това с момента на вдигане на лихвата?

Повечето представители на ФЕД прогнозираха промяната да настъпи по някое време през тази година. Вместо това, от институцията заложиха на търпението.

Подобно обещание, застъпено и през миналия месец, означаваше, че промяната в лихвата едва ли ще насъпи през следващите няколко заседания на Комитета.

Сега обаче има ясен сигнал за промяна в позицията на Йелън. Тя предположи, че ФЕД могат и да се откажат от намерението си да бъдат търпеливи. 

Но това не кореспондира с моментално вдигане на лихвения процент, а по-скоро сигнал, че може да се „случи на всяко заседание“. 

 

fallback
fallback