Драмата с Гърция - развръзката предстои

Времето на Гърция изтича, а решението на проблема й се отложи за следващата седмица. Някои вярват, че може да има споразумение, а Германия не е склонна на компромиси

12.02.2015 | 18:23 Редактор: Делян Петришки
Драмата с Гърция - развръзката предстои

Шест часа преговори, но без особен резултат. Финансовите министри от еврозоната се събраха в Брюксел вчера вечерта, но оставиха трудните решения за бъдещето на спасителната програма на Гърция за следващата седмица. Текущата спасителна програма изтича в края на този месец, но проблемът е, че Гърция се нуждае от следващия транш от 7 млрд. долара, за да не се наложи да обяви фалит по дълга си, коментира Нейра Чехич от Bloomberg.

Финансовият министър Янис Варуфакис иска алтернативно краткосрочно финансиране, за да осигури нуждите на Гърция, докато се постигне споразумение. Но вчера нямаше решение и за това. Финансовите министри ще се върнат в Брюксел на 16-ти февруари, за да се опитат да постигнат компромис.

Един официален представител каза, че е оптимист за постигането на споразумение за нов пакет от финансова помощ. Ябълката на раздора е дали преговорите трябва да стъпят на сегашните условия по програмата, изтичаща този месец или да се реконструират по желания от Гърция модел. Германия е основният донор на южната европейска държава и е твърдо против нейните искания. Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза след срещата, че няма гаранции за постигане на споразумение, ако Гърция не изпълни условията, за да получи помощ.