Следващата среща за Гърция – на 16 февруари

12.02.2015 | 07:25
Следващата среща за Гърция – на 16 февруари

Министрите на финансите на еврозоната решиха на 11 февруари да продължат разговорите за помощта за Гърция в следващите дни, съобщи министърът на финансите на Люксембург Пиер Граменя след извънредното заседание, съобщава Фигаро.

„Споразумяхме се за пътя, който да следваме“, каза той пред журналистите, добавяйки, че не е имало конфликт по време на срещата.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум оцени напредъка като незначителен.

"Обсъдихме възможността за удължаване на програмата, За повечето от нас това е предпочитаният подход. Така или иначе нямаме консенсус. Европейските институции ясно показват волята си да работят с гръцките власти. Но макар да постигнахме някакъв напредък, ще имаме нужда от още време"

Ето какво каза след срещата министърът на финансите на Гърция, Варуфакис:

"Ние чухме няколко различни, интересни опции. Получихме възможност да представим своята гледна точка и сега се готвим за следващото заседание, което ще бъде само след няколко дни – в понеделник. Надявам се, че тогава ще стигнем до консенсус, който да е оптимален както за нас, така и за европейските ни партньори".

Експерти от гръцкото правителство ще обсъждат с колегите си от ЕК, ЕЦБ и МВФ и еврогрупата ще обобщи резултатите от дебатите на следващото си заседание на 16 февруари, съобщава вестникът.