Европейското турне на Варуфакис навлезе в решителна фаза

Германската канцлерка Ангела Меркел ще заеме изчаквателна позиция в процеса по предоговаряне на условията по програма на Гърция, твърди източник

04.02.2015 | 17:19 Редактор: Делян Петришки
Европейското турне на Варуфакис навлезе в решителна фаза

Днес и утре са най-важните дни в европейското търне на Янис Варуфакис. Това е така, защото гръцкият финансов министър се срещна с президента на ЕЦБ Марио Драги, предстои му и среща с германския му колега Волфганг Шойбле.

Двама ключови европейски представители, от които едва ли не ще зависи дали Гърция ще получи нужните й време и финансова подкрепа в процеса по предоговаряне на спасителната програма с останалите европейски лидери, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. 

Животът и смъртта на гръцките банки са в ръцете на ЕЦБ, защото тя осигурява голяма част от нужните им финанси.

Но това финансиране е възможно само, защото Гърция има още ангажимент по спасителната програма, чиито мандат изтича в края на февруари.

След това банките ще могат да разчитат на спешна финансова подкрепа, която ЕЦБ може и да ограничи. Но това е малко вероятно да се случи преди дискусията на европейските лидери по проблема на срещата им на 12 февруари.

Варуфакис призова през германската преса, че намаляването на дълговата тежест на Гърция е най-добрият вариант за Германия. Защото само тогава, Гърция ще е способна да се разплати с кредиторите си.

Вероятно ще е нужно време преди думите му да предизвикат реакция.

Близък до процесите човек твърди, че германската канцлерка Ангела Меркел очаква разговорите с Гърция да се проточат след края на сегашната спасителна програма за Южната ни съседка в края на февруари, готвейки се да заеме изчаквателна позиция до април или май, когато Гърция ще изпита остър недостиг на пари.