За какво се тревожат милиардерите?

Цените на петрола, световният тероризъм и външната политика на Русия спрямо Украйна - тези теми не дават мира на милиардерите, участници в Давос 2015

21.01.2015 | 18:32 Редактор: Делян Петришки
За какво се тревожат милиардерите?

Поне стотина от присъстващите 2 500 бизнес и политически лидери в Давос тази седмица са милиардери. Едва 4%, крехко малцинство ще кажете, но може да сте сигурни, че всеки се вълнува от тяхното мнение, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. 

Най-богатите хора на планетата станаха още по-заможни през миналата година – благосъстоянието им нарасна със съвкупните 92 милиарда долара. От Блумбърг се допитахме до тях за световните рискове и инвестиционни възможности.

Мога да ви кажа, че тези богаташи се тревожат за куп неща – притеснява ги световният тероризъм, разтревожени са за цените на петрола и позицията на Владимир Путин спрямо Украйна.

ФЕД ще запази лихвите на рекордно ниските нива – по този въпрос цари пълно единодушие. Шестима от най-заможните участници в анкетата казаха, че ФЕД няма да увеличи лихвите до края на годината.

Цените на петрола са водеща тема в тазгодишния Давос, но сякаш никой не може да каже с колко още могат да паднат те. Прогнозите на милиардерите за цените на петрола в края на годината и началото на следващата се разминават съществено – 70 долара за барел, 60, че и 45 долара.